Masai Mara Conservation Centre

by on
Masai Mara Conservation Centre

Masai Mara Conservation Centre now is over!

Masai Mara Conservation Centre: RIBA Competitions is inviting registered architects to take part in this international open design competition for the design of a new Conservation Centre at the Oloololo Gate, Masai Mara, Kenya.

Short description

Registered Architects are invited to take part in this international open design competition for the design of a new Conservation Centre at the Oloololo Gate, Masai Mara, Kenya, on behalf of Abercrombie & Kent Philanthropy, the philanthropic arm of travel company Abercrombie & Kent and the Mara Triangle Conservancy.

The Masai Mara Conservation Centre at Oloololo Gate of the Masai Mara National Reserve is envisioned as an innovative and engaging facility that aims to educate, inspire, and create awareness about conservation and the unique ecosystem of the Masai Mara.

This centre will provide visitors with interactive and exciting experiences while promoting sustainable tourism practices.

The facility will include parking, essential amenities, an engaging exhibition space, interactive learning zones, a gift shop, and environmentally conscious design features.

The architectural style should blend contemporary design elements with nods to Maasai cultural traditions. Natural materials like wood, stone, and thatch can be integrated into the building’s facade and interior design. Incorporating traditional Maasai paterns, colours, and motifs into the decor can create a sense of place and cultural identity.

Project Aims

1. Educational Engagement: The primary objective of the centre is to educate visitors about the importance of conservation, biodiversity, and the delicate balance of ecosystems within the Masai Mara. The design should encourage active learning through interactive exhibits, immersive displays, and hands-on activities.

2. Sustainability: The centre should be designed with sustainable principles in mind, utilizing eco-friendly materials, energy-efficient technologies, and renewable energy sources. Passive design strategies, such as natural ventilation and daylighting, should be employed to reduce energy consumption.

3. Cultural Integration: The architectural design should respect and integrate elements of Maasai culture and heritage, creating a harmonious blend between the centre and its surroundings. Artifacts, traditional designs, and local materials could be incorporated into the building's aesthetic.

4. Visitor Experience: The centre should offer a memorable and enjoyable experience for visitors of all ages. It should promote a sense of wonder, curiosity, and connection to nature, encouraging repeat visits and positive word-of-mouth.

5. Accessibility: The facility should be inclusive and accessible to all visitors, including those with disabilities. Proper pathways, ramps, and facilities should be provided to ensure easy movement throughout the centre

Who may enter?

The competition is open internationally to registered architects. Collaboration is encouraged between individuals and organizations of different size, expertise and experience.

Prize:

Each shortlisted team will be awarded with £4,000 honoraria to proceed to the second stage of the competition. It is the intention, funding permitting, to commission the author of the winning scheme to develop and implement their winning design.

More Competitions